Om de klimaatdoelen te halen, is de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout noodzakelijk, maar ook duurzame tender- en financieringsprogramma’s. Om een duurzame woonmarkt te stimuleren, biedt de Rabobank een Groenhypotheek aan met kortingen. Daarbij speelt gebruik van hout en duurzaam beheerde bossen een rol. Key-accountmanagers van Rabobank Nieuwbouwteam Arne Du Burck en Ronald van de Waerdt zeggen: “We zijn blij met initiatieven als het keurmerk HoutbouwersNL die in het toegepaste hout en de kwaliteit van de houtbouwsystemen duidelijke keuzes maken”.
De website van de Rabobank stelt het duidelijk: “Toekomstbestendig leven, wonen en ondernemen, met genoeg gezond voedsel voor iedereen. Daaraan willen wij een bijdrage leveren”. Rabobank vult dat motto op verschillende manieren in. Zo bouwt Rabo SmartBuilds komende jaren 12.000 tijdelijke woningen in het middeldure huursegment. Twee jaar geleden richtte de financieel dienstverlener een speciaal Nieuwbouwteam op. Een team van inmiddels zestig adviseurs hebben als doel de woningbouw te versnellen door obstakels uit de weg te ruimen. Key-accountmanagers zijn Arne Du Burck en Ronald van de Waerdt.
Arne: “Op gebied van hypotheekverstrekking zijn er op lokaal niveau goede samenwerkingen met ontwikkelaars. Door klanten voorafgaand aan de inschrijving inzage te geven in hun financiële situatie, weten ze direct het leenbedrag en het maandbedrag. Ontwikkelaars hebben daarnaast steeds vaker vragen over duurzaam bouwen met hout en eventuele kortingen. We zijn dat gaan uitzoeken”. Dat leidde tot contact met de sectie Houtbouwsystemen van de NBvT. Arne: “We spreken elkaar inmiddels maandelijks. De Rabobank Groenhypotheek gaat uit van duurzaam hout (FSC/PEFC/Keurhout/STIP) en het keurmerk HoutbouwersNL sluit hierop aan. We zijn blij met het Keurmerk HoutbouwersNL dat alleen gevoerd mag worden bij het gebruik van gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen”.
Ronald: “Rabobank is een van de weinige partijen die 100% houtskeletbouw en CLT financieren zonder beperkende voorwaarden. Dat is uniek. Onze dochter Interpolis-Achmea heeft bovendien een passende opstalverzekening voor appartementencomplexen in hout.”
Wil Rabobank dan ook zo ver gaan dat je in de uitvoering van de bouw voorkeur geeft aan het ene materiaal boven het andere materiaal? Dus dat je houtskeletbouw en CLT hoger waardeert dan beton en staal?
Arne: “Dat is een hele mooie vraag. Zover is het nog niet, maar we vinden het wel inspirerend om hierin duidelijke keuzes te maken. Je bent daarmee een voorloper en daarmee bepaal je in zekere zin ook de markt”.
Ronald: “Wij proberen te verbinden en mee te denken. Met de Groenhypotheek spelen we in op de stijgende hypotheekrente. Koopwoningen moeten voor potentiële kopers bereikbaar blijven. Wij brengen partijen bij elkaar en zorgen ondertussen dat onze hypotheekproducten blijven aansluiten op de behoeftes in de markt. Faciliteren is onze kerntaak”.
Zien jullie een stijging in het houtgebruik in de projecten waar Rabobank bij betrokken is?
Arne: “Je ziet echt een toename van houtbouw. De bouw is natuurlijk wel een beetje een traditionele wereld, al heb ik het idee dat er echt een kentering plaatsvindt”.
Ronald: “Daar spelen we ook zakelijk op in met bijvoorbeeld onze Rabo Impactlening. Met deze ‘Impactlening duurzame koplopers’ geeft de Rabobank funding voordelen aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame impact.
Hoe stimuleert Rabobank nu en in de toekomst houtgebruik en houtbouw?
Arne en Ronald: “Samen met andere stakeholders proberen we de wereld voor toekomstige generaties een stukje mooier te maken. Bouwen met hout speelt daarin een belangrijke rol. Daarom zijn we continu met partners in gesprek om dit meer body te geven. Ook de gesprekken met de Gerard Beltman (Bestuurslid) en Mariëtte Willems (secretaris) van de sectie Houtbouwsystemen en hun Keurmerk HoutbouwersNL inspireren ons en geven energie”.
Meer weten: