Wilco Lubbers, hoofd commercie van De Groot Vroomshoop Groep weet het zeker, de opmars van prefab houtbouwsystemen is onstuitbaar. Zeker met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen Wkb en het keurmerk HoutbouwersNL in 2022 in aantocht. “De bouwsnelheid en de kwaliteit zijn onovertroffen”.
“We hebben het goed druk”, zegt hoofd commercie Wilco Lubbers van De Groot Vroomshoop Groep. “Soms zelfs té druk. Wij merken dat prefab houtbouwsystemen de afgelopen vijf jaar volop in de belangstelling staan. Dat heeft ook te maken met veranderingen in de bouwkolom. Er is minder bouwplaatspersoneel, dus wordt uitgeweken naar prefab. Bovendien, tachtig procent van onze prefab daken zitten in een woonconcept met ketenpartners. Meer en meer bouwers bieden totaalconcepten aan. Door een constante stroom werk, kunnen wij als De Groot ons concentreren op efficiency, kwaliteit en het optimaliseren van het productieproces. Met een eigen engineeringafdeling kunnen we ons focussen op het beste resultaat voor de klant”.
Drie delen
De Groot Vroomshoop heeft zo’n driehonderd personeelsleden en al bijna 95 jaar ervaring met bouwen in hout. De activiteiten op dat vlak vallen in drie delen uiteen. De Groot Vroomshoop Bouwsystemen biedt duurzame en energiezuinige huisvestingsconcepten op basis van houtbouw. Begin 2021 werd dit onderdeel uitgebreid met een eigen Fabriek van Houten Gebouwen in Enschede (prefab houten woningen en appartementen in CLT). De Groot Vroomshoop Houtbouw is toeleverancier van prefab houten bergingen, prefab dak- en gevelelementen en partner in energiezuinige woonprojecten in houtskeletbouw. En De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies produceert gelijmde houtconstructies en spanten.
Voordelen
Gevraagd naar de voordelen van prefab bouwen in hout noemt Lubbers allereerst de bouwsnelheid. “Tegenwoordig worden digitale bouwinformatiemodellen gemaakt waar alles in staat, ook wel BIM genoemd. Het hele project wordt met ketenpartners vooraf getekend. Dat betekent feitelijk dat je met elkaar al in een vroeg stadium (digitaal) aan het bouwen bent. Eventuele problemen komen daar aan het licht, en niet pas op de bouwplaats”. De Groot’s klanten zijn de middelgrote en grote aannemers. “Met bimmen trek je ook een bepaald type klant aan die de voordelen ziet van prefab. Je produceert je element in de geconditioneerde omgeving van de fabriek onder toezicht van KOMO. Je gaat met complete elementen op pad voor montage op de bouw. Dat dient zowel de bouwkwaliteit en de snelheid, maar het scheelt in vergelijking met traditionele bouw ook enorm veel transportbewegingen van mensen en materiaal. En dan zijn er natuurlijk nog randzaken als het invullen van de gevraagde prestatie- en kwaliteitseisen die door de opzet van de productie in goede handen zijn. Daar steken we als lid van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) en deelnemer aan technische normcommissies ook veel energie in”.
Wkb
Behalve in die Technische Commissie is De Groot Vroomshoop ook lid van de NBvT-sectie Houtbouwsystemen en de werkgroep Wkb. “Je kunt voorzien dat invoering van de Wkb grote impact op de bouwkolom zal hebben”, aldus Lubbers. “Aannemers denken in tijd. Wij zien de Wkb als een kans voor ons. De bewijslast dat er conform het Bouwbesluit wordt gebouwd, zal de aannemer deels afschuiven naar leveranciers en onderaannemers. Daarom is het ook belangrijk dat we ons al in een vroeg stadium op de Wkb hebben georiënteerd. Zo hebben we inmiddels de eerste zes Fase 1-pilots (woningbouw) gedraaid. En daar zijn we dankzij ons KOMO-certificaat goed doorgekomen”. Lubbers pleit in het kader van de Wkb voor een volwaardige waardering van KOMO-certificaten. Die zouden desnoods daarop moeten worden aangepast, zodat de kwaliteitsborger geen dubbel werk hoeft te doen. “Dat is een stuk minder omslachtig, minder ingrijpend, net zo goed en waarschijnlijk minder duur dan per project maatwerk met de individuele kwaliteitsborger te ontwikkelen. Op de bouw zullen er heus wel foto’s gemaakt moeten worden van de verschillende onderdelen en hun montage, maar laat de werkwijze voor de Wkb zoveel mogelijk gestandaardiseerd en aansluitend op elkaar zijn. Producenten met een KOMO-attest hebben gewoon een hele grote plus. Zeker als ze zich van 2022 ook nog gaan onderscheiden met het keurmerk HoutbouwersNL”.
HoutbouwersNL
De NBvT-sectie Houtbouwsystemen maakt zich hard voor het keurmerk HoutbouwersNL voor bedrijven die lid zijn, onder KOMO leveren en beschikken over een PEFC/FSC/COC-certificaat waaruit blijkt dat het gebruikte hout uit aantoonbaar duurzame bron komt. Lubbers: “Naast KOMO geeft het keurmerk HoutbouwersNL voor aannemers een dubbele waarde en zekerheid. Je weet dat die bedrijven betrokken zijn bij verdere ontwikkeling van techniek, duurzaamheid en kwaliteit. Dezelfde kwaliteit en duurzaamheid aantonen buiten KOMO en FSC-PEFC om, zal erg moeilijk en omslachtig worden. HoutbouwersNL staan voor hun zaak en zijn transparant. Vandaar de slogan: ‘Beter Weten, Zeker Bouwen’. Opdrachtgevers en bouwers willen zekerheid. Naast gebouwonderdelen, zal de volgende stap zijn dat complete woningconcepten zich zullen laten certificeren”.
Meer prefab
De Wkb-regelgeving zal de productie en verkoop van prefab elementen volgens Lubbers stimuleren. “Kleine aannemers zullen onder invloed van de Wkb, minder zelf timmeren en meer prefab producten gaan toepassen. Die ontwikkeling is al gaande. Je voldoet immers moeiteloos aan de eisen”. Ook de klimaatdoelen en nieuwbouwplannen van de komende jaren zijn volgens Lubbers niet te realiseren zonder groei van het aandeel houten prefab gebouwdelen.
“Als we het komende decennium een miljoen huizen willen bouwen, dan kan dat alleen maar door het aandeel prefab op te voeren. En als je daar milieu-eisen aan stelt, dan is de toekomst van de bouw prefab houtbouw”, zegt Lubbers stellig. En hij zou wel eens gelijk kunnen hebben.